361 x więcej bakterii niż na klamce do toalety…

…”nosi” na sobie przeciętny wózek sklepowy. Ten sam, gdzie pakujemy owoce, warzywa itd. Przeprowadzając badania wykazano, że 75% wózków zawierało szczególnie niebezpieczne bakterie gram-ujemne, a 29% było „nosicielami” baterii uważanych za możliwe do zatrucia żywności.
Pytanie rodzi się nastepujące – czy wiedza konsumencka jest na tyle mała, że nie zwracamy na ten fakt uwagi, czy też – zgodnie z coraz częstszymi zaleceniami w sklepach – pobierając produkty z półek używamy plastikowych rękawic, niemniej w większości przypadków nie zwracamy na to uwagi.
Rozwiązaniem jest zastosowanie surowców bakteriostatycznych przy produkcji wózków – takich, które nie zezwolą na rozwój flory bakteryjnej na powierzchni wózka, czy chociażby uchwytu.
Więcej informacji w artykule DailyMail
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4654458/Shopping-trollies-361-times-dirtier-toilet-door-knob.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *