Raport Komisji Europejskiej

Komisja Europejska opublikowała raport przygotowany przez Eunomia Report w sprawie wpływu oksybiodegradowalnych toreb na środowisko.(OBP)

Kluczowe wnioski raportu obejmują:

  • Rozmowy na temat zdolności rozkładu OBP nie są sfinalizowane, ale poruszają się naprzód. Wszystko obraca się w temacie tego czy tworzywa OBP pozostają jako fragmenty tworzyw w środowisku czy też ulegają całkowitemu biologiczny rozpadowi.
  • Bez wyjątku, dowody naukowe sugerują, że warunki odpowiednie do rozkładu występują w fazie abiotycznej co będzie miało znaczny wpływ na wytrzymałość, zdolność materiałów podczas ich życia.
  • Z badanych informacji autorzy niniejszego Raportu mogą wierzyć, że tworzywa sztuczne OBP mogą w pełni mineralizować w otwartym środowisku z prodegradantowymi dodatkami zachęcającymi do tego działania, a tym samym polimery i substancje porwane mogą być przyswajane w naturalne środowiska.
  • Często twierdzi się, że to biodegradowalne tworzywa mogą powodować ścieranie, ale raport mówi, „Zamiast spekulacji, konieczne są obiektywne badania behawioralne, aby poruszać ten temat w sposób konstruktywny”.

Jeśli chodzi o środowisko morskie, na wybrzeżu Francji leży dowód na to, że tworzywa sztuczne ulegające biodegradacji ulegają degradacji do materiałów o małej masie cząsteczkowej w warunkach naturalnych w wodzie. Próbki były następnie studiowane na Uniwersytecie Królowej Maryi w Londynie. Próbki okazały się biodegradowalne przez bakterie powszechnie występujące w oceanach i oddzielne próbki bakterii powszechnie występujące na lądzie. Ujawniono również zdegradowane tworzywo sztuczne które jest nietoksyczne dla tych bakterii.
„Podczas wstępnego starzenia pod wodą, plastik PAC jest znacznie bardziej podatny na rozkład UV niż konwencjonalny plastik (co wykazuje duża różnica w masie cząsteczkowej). Badania biodegradacji wskazują również, że bakterie mogą się tworzyć z tworzywa sztucznego mierzonego większą masą cząsteczkową niż często używana wartość graniczna 5000.

 

 

 

Źródło: OPA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *